Димитър Маргаритов откри приемна в Кърджали

15.09.2017
Сподели тази новина

По време на приемна на Комисията за защита на потребителите (КЗП) в Кърджали председателят Димитър Маргаритов изрази мнение, че е необходимо да се обмисли възможността за въвеждане на по-висока отговорност на електроразпределителните дружества при некачествено електрозахранване, в резултат на което се стига до повреда на електроуреди.

Маргаритов отбеляза, че както в общата картина, така и в региона, най-много са жалбите срещу телекомуникационните оператори. Според него това се дължи и на обстоятелството, че всеки потребител има поне един договор за такава услуга. „Понякога потребителите в чисто фактическа обстановка са поставени в ситуация, в която може да се наложи да прибързат, да не прочетат внимателно всички условия. Или при отправянето на офертата някой да е пропуснал съзнателно или не да им обърне внимание, че може би към основната услуга ще има и допълнителни, които също ще трябва да се заплащат”, поясни той.

По отношение на изнесената приемна в Кърджали днес председателят каза: „Това е една инициатива на Комисията, която смятаме да приложим в много градове в България, защото смятаме, че е важно и полезно хората предварително да знаят какви права имат като потребители, да сме близо до тях, когато те искат да отправят към нас конкретен сигнал или жалба по даден казус, ако са попаднали на някакво нарушение. Стремежът ни е наистина да сме достъпни, да бъде ясно, че сме налице и превенцията. Ние искаме хората да са запознати със своите потребителски права и когато попаднат в някаква ситуация, да могат да реагират. Защото реакцията без всякакво съмнение води до респект у търговците, които виждат, че когато насреща имат един човек грамотен, знаещ своите права, малко по-трудно могат да се опитат да изхитруват.”