PROSAFE и органи за надзор на пазара стартираха проект JA2015 „Съвместно действие за надзор на пазара на потребителски стоки”

17.08.2016
Сподели тази новина

                               

 

 

 

                                                                                             

PROSAFE и органи за надзор на пазара от 26 страни-членки на ЕС и страни от ЕИО стартираха проект JA2015 „Съвместно действие за надзор на пазара на потребителски стоки”

През месец април 2016г. PROSAFE стартира проект „Съвместно действие 2015 за надзор на пазара на потребителски стоки  в рамките на Директивата за обща безопасност на продуктите /ДОБП/”. През следващите две години 35 органа за надзор на пазара от 26 страни-членки на ЕС или страни в ЕИО ще идентифицират и премахнат несъответстващи продукти в пет категории: биберони залъгалки и закопчалки за биберони – залъгалки; пластифицирани играчки; детски площадки; електрически домакински уреди и електрически инструменти.

„Съвместното действие 2015” претендира да защитава потребителите чрез идентифициране и премахване на опасни продукти от Европейския пазар, да създава равни условия и „равнопоставеност” за бизнеса и да подкрепя и увеличава свободния поток от стоки към Европейския пазар.

В  „Съвместното действие” има участници от почти всички страни-членки на ЕС и страни от EFTA (Европейска асоциация за свободна търговия): Белгия, България, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Швеция.

При тези съвместни дейности ще се вземат проби от редица продукти, които ще се проучват и тестват, ще се оценят резултатите и ще се предприемат съответните действия срещу опасните продукти, които са били пуснати на пазара.

КЗП участва в проекта „Съвместни дейности 2015” за надзор на пазара на стоки в продуктова група биберони залъгалки и закопчалки за биберони – залъгалки.

Съгласно Европейската база данни за наранявания, всяка година се докладват 40-45 сериозни случая на наранени деца от 0 до 4 годишна възраст, които са причинени от биберони залъгалки и държачи за залъгалки. По тази причина PROSAFE и членовете му са решили да се съсредоточат върху тези продукти в настоящия съвместен проект. През 2014г. Европейският комитет за стандартизация (CEN) публикува преработен Европейски стандарт и страните-членки искат да проверят дали това е довело до по-безопасни продукти на пазара във връзка с новите смекчаващи правила за някои химикали и дали подходящо са се справили с опасностите от задавяне и задушаване. 

Дейността е координирана от PROSAFE, организация с нестопанска цел, която обединява служители за надзор на пазара от цяла Европа и в целия свят. Посетете www.prosafe.org, за да научите повече. На посоченият интернет сайт ще намерите и повече информация за други съвместни дейности, координирани от PROSAFE.