Внимание: Поръчваш елегантно палто от социалната мрежа - получаваш евтино яке!

28.11.2019
Сподели тази новина

Институциите и органите на реда предупреждават за нов случай на измама при продажби в социалните мрежи. Потребители поръчват модел елегантно палто, а получават например яке с ниска стойност.

В Комисията за защита на потребителите имат няколко жалби от потърпевши срещу тайнствените търговци. „Там сме установили, че изпращачът на тези якета е физическо лице. Законът не се прилага в случаите, в които става въпрос за отношения между две физически лица”, обясни Христо Трендафилов от КЗП. „Тези групи във Фейсбук си сменят имената, много често тези лица отговарят само на един телефон, сменят профилите си в социалната мрежа и е много трудно да се стигне до тях“, добави той.  

В такива случаи трудно може да се открие кой стои отсреща.

Ако хората смятат, че са измамени, полицията е органът, към която трябва да се обърнат.

Според адвокати при този тип измама става дума за компютърно престъпление, което трябва да се преследва от закона. Потребителят бива заблуждаван да похарчи някакви средства, а не се доставя обещаното. И това е системно, а не еднократно, т.е. това е престъпление от общ характер и подлежи на наказание - лишаване от свобода. Ако те самите станат жертва на измамническо поведение – без колебание трябва да адресират правозащитните органи и прокуратура, защото това са лесни начини, които се използват от недобросъвестни лица, за да спечелят от масовата заблуда”, категорични са юристи.

Помощ от полицията вече са търсили голяма част от потърпевшите от конкретния „търговец“. От районното  управление в Пазарджик, където са постъпили няколко жалби, казват, че вече тече проверка. И търсят съдействие на полицията във Варна, откъдето се изпращат пратките. Според някои експерти обаче тези проверки са дълги и безрезултатни. Особено когато става дума за по-малки суми, съобщава Нова ТВ.

Източник: Нова телевизия