Председателят на КЗП Димитър Маргаритов направи изводи от постъпилите във връзка с покупките за празниците жалби и сигнали

11.01.2020
Сподели тази новина

„Първо, като факт – не са малко. Това е нещо, което мога да кажа и във връзка с това, че за част от проблемите, които могат да са се появили около Коледно-новогодишното пазаруване, включително във връзка с връщането на подаръци, жалбите ще постъпят и малко по-късно. Очакваме в рамките на целия месец януари да продължаваме да получаваме жалби, свързани с проблеми покрай Коледа и Нова година“, коментира Димитър Маргаритов в ефира на „Тази събота“ по bTV.   

По думите на Маргаритов хората стават все по-активни. „Реагират като потребители на проблеми, които им се случват в магазинната мрежа, в интернет. И тук въпросът не е само на някакво сериозно засягане на материалния им интерес. Просто потребителите не искат да бъдат лъгани и затова реагират“, каза той.

„Вторият важен извод, който е непосредствено свързан с това, е че това дава отражение и върху поведението на търговците, които се респектират. Виждаме дори и по случаите, които бяха отразени в социалните мрежи, че търговците - това виждаме и в нашите проверки - реагират и се опитват да компенсират своите клиенти, когато те са били засегнати от някакъв тип нелоялна практика. Това въздейства и върху нас като контролен орган в положителен аспект, защото ни държи будни и енергични, за да реагираме на всеки един конкретен проблем“, добави председателят на КЗП.

Маргаритов посочи, че видът на стоките и проблемите, с които потребителите са се обърнали към КЗП по празниците, до голяма степен съвпадат с тези през останалото време. Той даде пример с рекламациите на дефектни продукти, като каза, че понякога търговците пренасочват клиентите си към сервизи, а по закон имат задължение те да решат проблема с некачествената стока. „Възникват потребителски спорове, основно свързани с претенцията, че стоката е била ползвана не както е предписано в инструкцията за употреба и че оттам се е появил този дефект. Напомням, че към нашата комисия функционират т.нар. помирителни комисии, които като един извънсъдебен способ в опит за решаване на такъв спор могат да бъдат много полезни. Производството е напълно безплатно. Обикновено се ползват само документи – не е необходимо да се провеждат нарочни събирания. Основният проблем засега е, че участието на търговците е доброволно и те невинаги се явяват в рамките на такова производство, но мисля, че и обществено значимо става все повече и всички разбираме колко е важно да се търси диалог точно при решаването на такъв тип проблеми, за да се сближат позициите на двете страни“, каза той.   

„Едно от най-симптоматичните в рамките на празничните дни нарушения беше разминаването между обявена и таксувана цена. Видяхме, че и в социалните мрежи имаше публикувани материали и това нещо се оказа факт. Някои търговци се опитват да се оправдаят с това, че след изтичането на промоционален период не са коригирани поради технически причини техните софтуерни програми. Но каквото и оправдание да бъде изтъкнато, разбира се, че това не може да бъде извинително обстоятелство“, заяви Маргаритов и препоръча при покупката на повече стоки внимателно да се следи маркирането на всяка от тях на касата.  

Председателят на КЗП се спря и на темата за връщането на закупена стока. Той припомни, че по закон покупките от електронните магазини (с някои изчерпателно изброени в закона изключения) могат да бъдат върнати до 14 дни. В търговската мрежа подобна опция би могло да бъде приложена под формата на добра практика, като търговецът определя правилата, по които това да стане. Във всички случаи всяко ограничаване на законово право на потребителя се разглежда като нарушение.        

Източник: bTV