КЗП започна проверката на храни и спиртни напитки за двоен стандарт в качеството

14.05.2019
Сподели тази новина

Комисията за защита на потребители представи днес резултатите от проучване на пазара на храни и спиртни напитки в рамките на европейски проект за борба с двойния стандарт при продуктите. До есента ще са ясни първите резултати от лабораториите, а санкции се предвижда да налагат националните контролни органи в държавите членки, т.е. КЗП в България. Това заяви председателя на Комисията Димитър Маргаритов в студиото на "Още от деня" по БНТ.

"Едно от важните неща беше да идентифицираме продуктови групи, които могат да бъдат намерени на пазарите в различните европейски държави и те да имат абсолютно идентичен характер, включително като търговска марка и опаковка", обясни Маргаритов. Той допълни, че данните могат да бъдат използвани за съпоставка на съдържанието във въпросната опаковка и дали е различно то при пробите от всяка от държавите.

Димитър Маргаритов каза, че на следващия етап от реализирането на проекта, след закупуването на пробите, ще се пристъпи към лабораторни анализи и изследвания, за да се работи по посока "установяване наличието на нелоялни търговски практики".

Фокусът на извършените до момента от Българската агенция по безопасност на храните проучванията е поставен върху хранителни продукти. В рамките на настоящия проект, развиван от КЗП, обхватът е разширен, като са включени и спиртни напитки.

Извършеният в рамките на този проект анализ на пазара на храни и спиртни напитки, е идентифицирал конкретни продукти, които могат да бъдат намерени на българския пазар и на пазарите на останалите пет държави, които проектът обхваща. А проверката ще се осъществява при търговците, тъй като целта е да се закупува от същото място, от което и потребителят.

Относно аргумента на производителите, че част от продуктите се съобразяват със специфичните вкусове в определен район или държава Маргаритов обясни:

"Досега и до влизането в сила на новата директива, което предстои да се случи, законите в държавите членки не забраняваха на производители и дистрибутори на такива стоки да влагат различни съотношения в съдържанието. Сега с наличието на единната методология и на новите законови текстове, които предвиждат, че тези разлики ще бъдат разглеждани като нелоялна търговска практика, има решение и на въпроса с различните вкусови предпочитания от гражданите от различни райони - било то географски и по националност.

Тогава търговците биха могли да регистрират на база на популярните търговски марки и други такива, в които много ясно да е указано и самите потребители дори да бъдат поласкани от честта, че има специална търговска марка, която отчита техните специфични потребности", обясни още председателят.

КЗП ще разчита на лицензирани лаборатории в България, но Маргаритов не изключи възможността, ако се изпитат затруднения относно спазването на срока до края на годината, да се обърнат и към чуждестранни лаборатории. През есента се очаква КЗП да оповести първите резултати.

Във връзка с новите по-ниски за международни разговори в рамките на Европейския съюз, Маргаритов изтъкна, че те не изискват преподписване на договорите с потребителите и че съществува опасността на пръв поглед клиентите да бъдат примамени с нови изгодни условия, а всъщност да получат услуги, които не са им необходими.

"Винаги въвеждането на нови правила не предполага подписване на нови договори, тъй като това произтича от общи тарифи, които стават част от условията, по които работят съответните оператори, респективно се тарифират потребителите", завърши Маргаритов.

Източник: БНТ