Как да не попаднем в капан при покупка на ново жилище?

18.03.2019
Сподели тази новина

Агенции за недвижими имоти подвеждат клиенти с нерегламентирани такси, неустойки и комисионни. Върховният административен съд потвърди нелоялни търговски практики и подвеждащи клаузи в договорите на брокерите. Как да не попаднем в такъв капан при покупка на ново жилище?

С бума на строителството зачестяват и практиките, с които агенциите-посредници подвеждат клиентите, установяват проверките на Комисията за защита на потребителите.

Най-често кандидатите за нов дом били задължавани да заплащат комисионни след услуга „оглед на имота”, неустойки при забавяне на възнаграждението за посредничество и да подписват подвеждащи клаузи в договорите.

Съдът потвърди, че комисионните в протоколите за оглед са нелоялна практика и така забрани на агенции да ги включват във въпросните документи.

„Договорът подлежи на разваляне – всяка от страните трябва да върне това, което е получила по този договор. Осен това. засегната страна има право и на обезщетение за вреди, което може да се търси в срок от 5 години от влизането в сила на заповедта за забрана на търговската практика”, обясни председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Проверките на КЗП откриват и клаузи в посредническите договори на агенциите, които ощетяват търсещите жилище.

„Агенциите изискват от потребителите необосновано високи неустойки при забава на тези възнаграждения за извършена посредническа услуга”, обясни Ерджан Ахмед - юрист в КЗП.

Проверката показва, че някои от клаузите в договорите дори принуждават кандидат-купувачите да плащат комисионни при покупка на имот, който дори не са разглеждали само защото е в същата сграда, в която са били на оглед.

Подвеждащите клаузи фигурират в общи условия, към които препращат индивидуалните договори между клиенти и брокери.

Специалистите предупреждават при подписването на самите договори да се внимава за клаузи, които  препращат към скрити капани в общите условия. Сериозно внимание трябва да се обръща и на клаузи, свързани с неустойки и обезщетения и евентуалните последствия, ако не бъдат изпълнени задълженията в общите условия. Все още най-сериозни остават рисковете при сделките „на зелено”.

Източник: Нова ТВ