Димитър Маргаритов: „Продължава да расте интересът към онлайн търговията у нас, но и бдителността на потребителите в интернет”

04.07.2019
Сподели тази новина

„Много сериозно се развива бизнесът в областта на електронната търговия – с около 30% на годишна база в България. Другата тенденция е, че нарушенията като процентно изражение са повече спрямо тези в конвенционалната търговия”, коментира председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в репортаж на Канал 3 по повод изнесената от Националния статистически институт статистика, според която оборотът на онлайн търговците у нас за година е поне 500 милиона лева. Анализ на бизнеса пък показва, че тя достига до 3 милиарда лева.

Сред най-купуваните стоки от интернет у нас са дрехите. Но онлайн вече се предлага почти всичко, което се предлага офлайн, посочва бизнесът. А според представители на бранша потребителската кошница онлайн расте основно от инвестициите, които фирмите правят. Прогнозите са за траен ръст на резултатите на онлайн търговците и през 2019 година. Като цяло впечатленията са, че с разширяването на този пазар нарастват, както опасностите в Интернет, така и бдителността на клиента.

„Хората ни търсят за това, че им се отказва да върнат стоката, въпреки че те имат право на това, че дълго време се забавят доставките или връщането на парите след упражнено право на отказ”, обобщи Димитър Маргаритов.

Преди покупка трябва да има сериозна проверка на дейността на интернет търговеца – и за да се предпазят от евентуални административни нарушения, но и да не попаднат на частично функциониращи или формално присъстващи в мрежата електронни магазини.  

Източник: Канал 3