Димитър Маргаритов: Личните предпазни средства при карането на велосипеди, ролери и скейтборди гарантират по-малко последствия при евентуални инциденти

05.06.2019
Сподели тази новина

В сезона на велосипедите – как да изберем безопасното колело за детето? Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов даде по БНР съвети към родителите и коментира проверките, които контролният орган извършва в търговската мрежа.

„Това е един чудесен начин човек да използва свободното си време за физическа активност, за откъсване от все по-честото комуникиране по най-различни начини във виртуална среда. Във всеки случай здравословният начин на живот предполага повече движение, а когато велосипедът е на разположение, това е гарантирано удоволствие”, отбеляза Маргаритов. Той обаче обърна внимание на това, че на първо място е безопасността – както при избора на съответната стока – в случая велосипед, така и при експлоатацията, и затова трябва да бъдем много внимателни.

Председателят на КЗП разграни два основни момента. По думите му първият е свързан със закупуването на безопасно транспортно средство велосипед, отговарящо на всички стандарти за безопасност, които са възприети на територията на Европейския съюз и за чието изпълнение нашата Комисия следи. При избора трябва да бъде съобразена възрастта на детето, да има маркировка със стандарта за безопасност, инструкция за безопасна употреба на български език и т.н.   

Няма много установени случаи на велосипеди, които не отговарят на стандартите за безопасност. „Информация за всичко, което сме открили през годините като опасни стоки, включително и на такъв тип съоръжения като скейтборди, ролкови кънки, тротинетки, може да бъде намерена на нашия сайт в Регистъра на опасните стоки. Но нека да успокоим хората, че като цяло се предлагат стоки, които отговарят на изискванията. Ние си имаме нашата грижа, сътрудничим си добре от доста години с Агенция „Митници”, с които като външна граница следим какво влиза на Европейския пазар. Ако има някакви съмнения, веднага се извършват съответните тестове при липсващи документи, това, което не отговаря, се спира още на граница”, посочи Маргаритов. И допълни, че посланията пи тази информационна кампания по-скоро са свързани с избора на най-подходящото за съответната възрастова група.

Маргаритов открои и втора група обстоятелства, които имат отношение към безопасността при употребата на велосипеди. „Има лични предпазни средства – една гаранция, че дори и да съществуват някакви предпоставки за инцидент, той ще се размине с по-малко последствия. Важно е и стриктното следване на указанията за експлоатация – без намеса в начина, по който е сглобено средството, при проблем да се дава само в сервиз за ремонт и то през търговеца, от който е закупено, ако е в гаранция”, конкретизира той.

„Всичко това е задължително, за да може самата експлоатация, удоволствието да е гарантирано и да се сведат до минимум рисковете от нещо, което сами сме си причинили, пък сме могли да го избегнем”, завърши Маргаритов.    

Източник: БНР