Димитър Маргаритов: "Двойният стандарт при храните не е на географски принцип"

07.07.2019
Сподели тази новина

Двоен стандарт при храните има и този проблем беше признат от европейските институции. Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов пред Би Ти Ви, поканен да коментира последното изследване на Европейската комисия по темата, което показа, че само при 9% от проучените от Европа продукти са открити съществени разлики между етикета на артикула и съдържанието му. „Проблемът с двойния стандарт е идентифициран и всички признават, че съществува. Никой не твърди, че той е само на географски принцип или касае само по-изостаналите пазари. Търсят се начини този проблем да бъде решен”, допълни председателят на КЗП.

Димитър Маргаритов заяви, че е нормално да има разлики, като даде пример с лютеницата. „Не може доматите в Пловдив да са същите като тези в Испания”, допълни той.

„Това проучване се основава само на съпоставка на информацията от етикетите, без да са извършвани лабораторни анализи. Нашето проучване предвижда на тези продукти, които ние ще тестваме, не само да бъде направена съпоставка за разлика в съдържанието на етикета, но и в самия състав”, коментира Димитър Маргаритов.

Източник: bTV