Зимни гуми и фарове за мъгла за автомобили

05.09.2016 - 28.02.2017
Изтекла кампания
Сподели тази новина

Подготовката на автомобила за по-суровите метеорологични условия през зимния сезон е важна преди всичко от гледна точка безопасността на пътуването.

Ето защо е добре още през есента да осигурим зимните гуми, както и всички необходими сезонни принадлежности и аксесоари, за да имаме готовност да ги поставим на автомобила, когато времето навън наложи това.

По правило зимните гуми трябва да се сложат преди среднодневните температури да паднат под 7 градуса по Целзий. У нас обикновено това се случва през октомври, а не след дълго падат и мъглите.  

Проверките на Комисията за защита на потребителите започват изпреварващо, за да може своевременно да бъде диагностициран този пазар и отстранени евентуалните нарушения.

Инспекторите следят за предоставянето на пълна и коректна информация за съществените характеристики на продуктите, валидни сертификати за съответствие, както и за задължителните маркировки и обозначения. При гумите е задължително търговецът да посочи данни за разхода на гориво и нивото на шум.  

Важен акцент е безопасността на проверяваните стоки. Обозначаването на цените също е елемент от проверката.


 

Полезна информация за гумите

  • Европейски етикет за гумите от 2012г., базиран на критериите: икономия на гориво, сцепление на мокро, ниво на шум

   

 

  • Информация за DOT

DOT кодът е означение на гумата, която съдържа специфична информация за производството на тази гума: къде и кога е произведена.

Това са четири цифри, обикновено оградени от овал, но не е задължително. Първите две показват седмицата на производство, а следващите две - годината. Например гума с ДОТ NEDV JA2R 4916 е произведена през 49 седмица на 2016 година.