ГОРЕЩА ЛИНИЯ НА ПОТРЕБИТЕЛЯ
0700 111 22
*2211
* цени според тарифния Ви план

Стартира активното изпълнение на Програма „Лято 2024“

Усилията на всички институции са насочени към превенция на предлаганите туристически услуги

Председателят на Комисията за защита на потребителите Мария Филипова проведе поредица от срещи с институции, ангажирани с потребителската защита при предоставянето на туристически услуги. Сред тях са Министерството на туризма, Министерството на вътрешните работи, Българската агенция по безопасност на храните, Националната агенция по приходите и други.

В тази връзка Комисията за защита на потребителите успешно стартира Програма „Лято 2024“. В рамките на нейното изпълнение усилията на всички институции са насочени към превенция на предлаганите туристически услуги на плажовете и прилежащи към тях заведения за хранене и развлечения, водни атракциони, места за настаняване и други.

В края на месец юни бяха извършени съвместни проверки на територията на северното и южното Черноморие – места за настаняване и заведения за хранене и развлечения в близост до плажовете Кабакум, къмпинг „Юг“, Свети Илия, с. Шкорпиловци, гр. Царево и кв. Сарафово в гр. Бургас. Извършените от КЗП проверки са общо 19, при които има установени различни нарушения. В четири от случаите са налице работещи обекти без необходимата категоризация. В тези случаи действията на контролния орган продължават и предстои налагане на санкции и принудителни административни мерки – от преустановяване работата на заведенията до отстраняване на несъответствието.

В продължение на съвместните действия през летния туристически сезон между Министерството на туризма и Комисията за защита на потребителите, в началото на месец юли бяха извършени проверки, заедно с представители на Икономическа полиция, на лица, които предлагат туристически услуги.

Обект на проверките са атрактивни туристически места по северното Черноморие – на територията на град Балчик и Аладжа манастир, като при съвместните действия са извършени проверки на 5 лица, предоставящи екскурзоводски услуги, в хода на които няма констатирани нарушения. Установено е, че лицата, придружаващи туристите, имат право да извършват тази дейност и притежават необходимата за това квалификация и регистрация.

В изпълнение на Програма „Лято“ контролните дейности продължават съвместно с представители на МВР в населени места в областите Варна, Добрич и Бургас, като същите ще продължат следващите седмици и със служители на БАБХ за постигане на по-широк обхват на осъществяваните от търговците туристически дейности „хотелиерство“ и „ресторантьорство“.

Уведомление за защита на данните

Този уебсайт използва външни компоненти като YouTube и Google reCaptcha, които могат да се използват за събиране на данни за вашето поведение.
Политика за прозрачност

Винаги се зареждат необходимите бисквитки